Lørdag 27. august møttes mer enn 70 deltakere fra alle nordiske land til en fredsmarkering ved Morokulien på grensen mellom Norge og Sverige.

Arrangementet var en del av det internasjonale Peace Road programmet som denne høsten har organisert mange aktiviteter i verden. I Korea ble det syklet for fred fra sydspissen i Korea frem til grensen mot Nord Korea. I Russland ble en 1.350 km lang maraton organisert. I Berlin var det appeller på Brandenburger Tor for fred i august.

Ved Morokulien, der riksvei 2 krysser grensen til Sverige, finnes Fredsmonumentet som markerer den over 200 år lange freden mellom Norge og Sverige. I tillegg finnes en interessant pagode med en fredsklokke. Denne pagoden ble donert av den sørkoreanske kommunen Hwacheon som ligger på grensen til Nord Korea. Pagoden er omkranset av trær plantet av ministre fra både norske og svenske regjeringer og danner en fredspark

Rådmann Anders Andersson Eda Kommune

Denne fredsparken var et godt utgangspunkt for et fredsprogram med appeller for fred i både Korea og verden. Rådmann fra Eda kommune, Anders Andersson, åpnet med å fortelle om den historiske bakgrunnen for fredsmonumentet og om forholdet mellom Norge og Sverige både historisk og i dag. Og han ønsket lykke til med programmet.

                 
Som en del av programmet inngikk det en fredsvandring langs første del av Finnskogleden. Alle deltakerne vandret denne første etappen før programmet fortsatte ved pagoden.

Ordfører i Eidskog kommune, Kamilla Thue, hilste alle velkommen. Hun uttrykte sitt ønske om fred i dagens verden, hun fortalte også om forholdet mellom Norge og Sverige, og ønsket videre lykke til med programmet og arbeidet for fred.


Forøvrig var det hilsninger fra deltakere fra alle nordiske land. Danmarks representant, Lars Neergaard, hadde nylig kommet tilbake fra en konferanse i Sør Korea. Han brakte med seg en hilsen fra ordfører i Hwacheon kommune, som i sin tid donerte anlegget. Hilsenen fra ordfører Choi mon-sun til Peace Road ved Morokulien ble lest og mottatt med spesiell interesse og applaus.

hilsen fra governor i Hwacheon kommune

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arrangementet ble avsluttet med ringing med fredsklokken og sosialt samvær.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tekst: Steinar Murud
Foto: Nina Persson
Video: Peter Nordhagen

 
UNIVERSELT FREDSFORBUND
er norsk avdeling av Universal Peace Federation, UPF, som ble stiftet av dr. Sun Myung Moon 12. september 2005 i New York. UPF er en NGO med generell rådgivende status i FNs økonomiske og sosiale råd, ECOSOC.

Adresse

Colbjørnsensgate 8c
Oslo

Kontakt

Telefon: +47 92081299
Epost adresse: post@fredsforbundet.no

Personvernerklæring

Les personvernerklæring her


Del oss:   
Del på Facebook Del på Twitter

Innhold © Universelt Fredsforbund. Webdesign ©2012-2023 Web Norge